Sunday, January 9, 2011

HHS 2 - Το δικό μας Γαλατικό Χωριό


Ναι και όμως έχουμε και στον αθηναϊκό  χώρο Γαλατικό χωριό! Για την ακρίβεια δεν έχουμε μόνο ένα αλλά θα μιλήσουμε για το περισσότερο γραφικό και γνωστό καθώς τα λιγότερο γνωστά και περισσότερο ψαγμένα και εναλλακτικά κρύβουν  και άλλες ιδιομορφίες  και μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε στο μέλλον.

Ποιο είναι όμως αυτό το Γαλατικό χωριό και γιατί το παρομοιάζεις έτσι βρε Ρακούν; 
Τα Αναφιώτικα είναι σαφώς, και η παρομοίωση βασίζεται στο Α κεφαλαίο που ξεκινά το όνομα της περιοχής.
Α το στερητικό
Α της Αντίδρασης
Α της Αντιπαράθεσης
Α της Αντίθεσης
Α της Απάθειας
Α της Αντίστασης
Και
Α της Απόδρασης

Δεν είναι Επαναστάτης χωρίς Αιτία τα Αναφιώτικα, το Αθηναϊκό μας Γαλατικό Χωριό, αλλά επαναστάτης με ουσία , που παρόλο που δεν αντιστέκεται στον γνωστό Ρωμαίο Εισβολέα, ωστόσο αντιστέκεται εξίσου ρομαντικά σε άλλες επιβολές όπως αυτή του γούστου, της αισθητικήs, του απαγχονισμού της μοναδικότητας, του  lifestyle, του δυτικού μοντερνισμού, της δυτικής ηχορύπανσης, της δυτικής περιβαλλοντικής μόλυνσης και της δυτικής μαλακίας εν γένει J .

Ίσως να αντιστέκεται μοιραία και τυχαία και όχι επειδή προσπάθησε, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο μοναδικό και αξιοζήλευτο. Για την ακρίβεια περισσότερο αξιοζήλευτοι είναι οι κάτοικοι του αν αναλογιστεί κανείς την καθημερινή τους γεωγραφία.. Φαντάσου έναν Αθηναίο Αναφιώτη που έχει ένα μικρό τουριστικό κατάστημα στην Πλάκα. Τώρα σκέψου τις καθημερινές του διαδρομές και εικόνες. Τώρα σκέψου εμένα που το πρωί για να πάω στην δουλειά χρειάζομαι περίπου 75 λεπτά με το λεωφορείο και το μετρό σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον από κακοσμίες, μικρόβια και άπειρο κόσμο. Στην συνέχεια κοιτάω για 8 ώρες ένα υπολογιστή με πολλά χρώματα, σχήματα και νούμερα και τέλος επιστρέφω σπίτι κάνοντας μία σχεδόν το ίδιο δραματική διαδρομή. Τώρα σκέψου την δική σου καθημερινή γεωγραφία. Και τώρα μπορείς να κλάψεις!!

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί κόσμοι αλλά ΔΕΝ είναι μέσα στον δικό μου. Είναι ανόητο να πιστεύεις πως η αλήθεια όλων βρίσκεται μέσα στην πλειοψηφία, στις κατηγοριοποιήσεις και στον μέσο όρο. Και για αυτό η χαρτογραφική γενίκευση, η χωρική ανάλυση και η στατιστική μου την παίζουν άσχημα σε αυτές τις περιπτώσεις που μου αποκρύπτουν την σημαντικότητα της διαφοράς και εγώ πρέπει να ανοίξω τα αυτιά μου, τα μάτια μου και το μυαλό μου για να την ανακαλύψω. Και όταν το ανακαλύψω δηλαδή τι; ζηλεύω και απογοητεύομαι και προβληματίζομαι.. Αλλά τουλάχιστον κέρδισα την γνώση!!


Και όπως είπα κέρδισα την γνώση, διόλου ασήμαντο!! Τι παίζει με αυτό το HHS

Επειδή δεν τα πάω πολύ καλά με την Ιστορική Γεωγραφία θα σου προτείνω τις ακόλουθες ιστοσελίδες σε περίπτωση που θες να μάθεις περισσότερα για την περιοχή :

2) Treasure Quest
Αναφορικά στο δεύτερο θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για μεροληπτική διαφήμιση της ιστοσελίδας αφού αποτελεί ένα φανταστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την εκμάθηση των θησαυρών των Βαλκανίων!!! – Αφιέρωσε 10 λεπτάκια περιπλανώμενος αξίζει..

***Επιπλέον***
Ανάμεσα στις φωτογραφίες του Treasure Quest φανερώνεται η ‘Περίφημη Ταράτσα’!!!Αν την βρεις κερδίζεις ένα γλειφιτζούρι με το Ρακούν πάνω J !!!

Θυμάμαι την προηγούμενη φορά που αράξαμε εδώ με τον μπιλόβντ κολλητάρι μου  και μετά από ενός λεπτού σιγή που σου προκαλεί η μαγεία του σημείου είπαμε τα αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία θέλαμε να βολτάρουμε εδώ. Τελικά κανείς από εμάς δεν τους έφερε..Θυμάμαι επίσης να μου περιγράφει μία εικόνα που είχε δει λίγο πιο κάτω με κάτι ηλικιωμένους να πίνουν ουζάκι και να τρώνε μεζέδες στις αυλές των σπιτιών τους. Πολύ απλό από την μία και πολύ γραφικό και όμορφο από την άλλη αν σκεφτείς το περιβάλλον και την ηρεμία της δικής τους γειτονιάς που βρίσκεται σε μόλις  587μ εγγύτητας από την Συγγρού!!!

Και επειδή συνηθίζω να παιδεύω το μυαλό μου με παγκόσμια αναπάντητα ερωτήματα σε παρακαλώ ενημέρωσε με αν μάθεις πως λαμβάνουν γράμματα οι κάτοικοι της περιοχής αφού δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι αλλά ούτε και αρίθμηση  !!!

Υ.Γ: Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το HHS –λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών και τσουχτερού δεκεμβριανού κρύου- δεν πραγματοποιήθηκε επιτόπια έρευνα και ως εκ τούτου παραλείψαμε την χωροχρονική εξιστόρηση μέσω του GEOcrowd και ούτε ανεβάσαμε φωτογραφίες στο Flickr.. Θα πραγματοποιηθούν και ενημερωθούν όμως σύντομα!
Υ.Γ 2: Πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε καλύτερα, η ανάλυση φαίνεται ΧΑΛΙΑ σε αυτές τις διαστάσεις...:(  

No comments:

Post a Comment