Tuesday, November 30, 2010

Η απάθεια

Η πρωτεύουσα. Σε πόλεις με πληθυσμό, ας πούμε άνω των 30.000 τείνει να λέμε ότι ο κάθε κάτοικος αδιαφορεί για το τι συμβαίνει γύρω του. Δεν θα πεί 'καλημέρα', δεν θα δώσει τα ψιλά στον άστεγο που 'κατοικεί' δυο τετράγωνα παραπέρα και θα αδιαφορήσει για το ποιός είναι τελικά αυτός στην γειτονιά που ψήνει ψάρι κάθε Σάββατο που έχει λαϊκή. 
Μας λένε απαθείς, εμάς στην μεγάλη πόλη που το μόνο που μας νοιάζει είναι αυτό που συμβαίνει μέσα στα ~70 τετραγωνικά μας, που κάνουμε τις "εξορμήσεις" μας κάποιο Σαββατοκύριακο από τα τείχη της πόλης για να νοιώσουμε αυτό το κάτι της επαρχείας, που στην τελική ο 1 στους 1.000 από εμάς θα μπορούσε να το κάνει για 365/365. Που είναι το κακό όμως στο να είσαι έτσι, και στην τελική πως να είσαι σε μια πόλη όπως η Αθήνα (θα έγραφα πληθυσμό, αλλά περιμένω την απογραφή) - πληθυσμιακά μιλώντας; Και στην τελική θα ήθελες εσύ ο κάθε ένας να ασχολείται με την ζωή σου, και αν τα πας καλά με αυτή; Γι'αυτό τον λόγο υπάρχουν και οι επιλογές άμα ήθελα θα ήμουν αλλού, γιατί τίποτα δεν σε κρατάει χωρίς θέληση. Αν σε κρατάει είσαι θύμα. 
Τις δεκαετίες του 1960-70 η Αθήνα παρουσίασε σημαντική μεταναστευτική εισροή από τις επαρχειακές περιοχές της χώρας. Αυτοί που ήρθαν ήταν οι παππούδες και οι γονείς μας, οπότε εαν θες να κατηγορήσεις κάποιον (εκτός του εαυτού σου) κατηγόρησε αυτούς. Αλλά γενικά μην κατηγορείς κάποιον. Εσένα καλύτερα.

απάθεια θηλυκό μόνο στον ενικό
  1. η απουσία πάθους, συναισθηματικής φόρτισης
  2. η απουσία αντίδρασης σε κρίσιμες περιστάσεις
Παίρνοντας το νούμερο ένα, ήθελα απλά να πω κάποια πράγματα για τα οποία δεν νιώθω δυσφορία και συναισθηματική φόρτιση. 
-Τα σκουπίδια που έχουν μείνει στους κάδους εδώ και μιαμιση βδομάδα
-Οι συγκεντρώσεις στο κέντρο
-Η βροχή (όποτε θυμάται τις συντεταγμένες της Αθήνας)
-Οι διακοπές ρεύματος
-Το κάπνισμα στα μαγαζιά
-Τα πάρτυ του γείτονα

Είναι αρκετά μονόπλευρο και υποκειμενικό το τι δέχεται ο καθένας ως κάτι για το οποίο μπορείς να νιώθεις απάθεια. Δηλαδή από τις συγκεντρώσεις στο κέντρο πολλοί δυσανασχετούν. Εν μέρη όμως, αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως 'υπερβολική δημοκρατία' στις μέρες μας θα πρέπει να είναι το αυτονόητο, και στην τελική τόσο που σε έχουν κοροϊδέψει το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εκφραστείς έτσι. Και μην μου λέτε ότι 'υπάρχουν και άλλοι τρόποι έκφρασης' που δεν παρεμποδίζουν τους συνανθρώπους μας. Δεν υπάρχουν. Προσωπικά δεν θυμάμαι κάποια επανάσταση να ξεκίνησε 'ειρηνικά', δηλαδή απαριθμώντας αυτές από τον 19ο αιώνα και μετά, όλο και κάποιος θα δυσκολεύτηκε να πάει στη δουλειά του. Με τα έσοδα μείον τα έξοδα σε αυτή την χώρα δεν πιστεύω ότι η κλειστή Πανεπιστημίου θα έχει κάποια επιρροή στο υπόλοιπο του λογαριασμού μου. 
Δελτίο Κυκλοφορίας από την ΕΛ.ΑΣ



Καλύτερα να προνοείς απ'το να χαλιέσαι, και καλύτερα να αδιαφορείς απ'το να καταστρέφεις για άλλη μια φορά την μέρα σου. By the way, ένα μπράβο στους πωλητές ομπρελών για τις πετυχημένες μετεωρολογικές προβλέψεις!

Δεν νιώθεις σαν σκουπίδι μερικές φορές..;

No comments:

Post a Comment