Monday, October 18, 2010

Χορεύοντας με τους λύκους

..Στο ύψους 277m ασβεστολιθικού όγκου, ορατό από τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα. Φημολογείται ότι κατοικούνταν από λύκους και ότι δημιουργήθηκε όταν η θεά Αθηνά έριξε καταλάθος έναν βράχο ο οποίος θα χρησιμοποιούνταν για την ανέγερση της Ακρόπολης, περίπου 2.5km νοτιοδυτικά.

Λυκαβηττός-
Αποτελεί υπόλλειμα της λοφοσειράς με έντονο ανάγλυφο στο κεντρικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αττικής μαζί με τα Τουρκοβούνια και τον λόφο Φιλοπάππου που δημιουργήθηκαν κατά το Ανώτερο Πλείστόκαινο (10-6 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα).


Στο παραπάνω σχήμα παρατηρούμε τις αλλαγές στην γεωμορφολογία του λεκανοπεδίου λόγω της διάβρωσης και της μεταβολής της στάθμης της θάλασσας. Η ύπαρξη λιμνών στα βόρεια και δυτικά και το έντονο ανάγλυφο μεταλλάσσεται σε μια περιοχή με ενα πιο ήπιο ανάφλυφο, με λόφους και ποτάμια/ρέματα στα οποία τα έτη 1900+ αντί για νερό κυλάνε αυτοκίνητα.

Ο Λυκαβηττός δεν κέντρισε ποτέ την προσοχή των ιστορικών, ενώ οι αναφορές για τον λόφο στο διαδίκτυο είναι ελάχιστες. Οι περισσότερες αναφέρονται σε συναυλίες στο πρώην λατομείο, νυν θέατρο, στην εκκλησία του Γεωργίου η οποία αποτελεί έναν από τους δημοφιλής προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος στην πόλη με πανοραμική θέα της Αθήνας, καθώς και στο (ακριβό) εστιατόριο. Από το 1965 λειτουργεί ο σχοινιοκίνητος σιδηρόδρομος Λυκαβηττού (aka τελεφερίκ) μήκους 210m, κλίση 28 μοιρών και μέγιστη ταχύτητα 2m/s.
Σύμφωνα με άρθρο στο ΒΗΜΑ (17.08.2010) ο γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ είχε ως σκοπό να αναδείξει τον λόφο σε "αερικόν θεραπευτήριον" (1886) το οποίο σύμφωνα με το άρθρο θα μπορούσε να διαθέτει ξενοδοχείο «μετά ταρατσών και σκιαδίων», αίθρια, καφενεία, περίπτερα και μπελβεντέρε με θέα προς την Ακρόπολη και την Πάρνηθα. Οι κήποι του θα ήταν ιδανικοί για περίπατο, έργα γλυπτικής θα διέκοπταν τις ευχάριστες διαδρομές, ενώ ο καταρράκτης και οι πηγές θα προσέφεραν δροσισμό στους κατοίκους της άνυδρης πόλης. Λόγω του μεγάλου κόστους το παραπάνω σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ⠁έγινε δεντροφυτεύση στους πρόποδες και η κατασκευή του θεάτρου το 1968 για παραστάσεις αρχαίου δράματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1880 ήταν άδενδρος ο Λυκαβηττός, όπως και πολλοί από τους λόφους και τα βουνά της πρωτεύουσας.
Πηγή: http://meneksedia.pblogs.gr/tags/dreams.html
Η οικοδόμηση στις γύρω περιοχές (όπως και σε πολλές αντίστοιχα της πόλης) ήταν έντονη, προσφέροντας κατοικία με θέα και σκαλιά σε συνοικίες όπως Κολωνάκι, Λυκαβηττός και Νεάπολη. Παρατηρώντας τον χάρτη της περιοχής (look for yourself στο κάτω μέρος της σελίδας) θα μπορούσαμε να σκεφτούμε έναν χώρο "πρασίνου" να ενώνεται με τον Εθνικό Κήπο, αφού σε ευθεία γραμμή τα χωρίζουν περίπου μισό χιλιόμετρο.
Βέβαια αυτό θα προϋπόθετε να γκρεμιστεί το Κολωνάκι. 
Πρόταση για "ανάπλαση" είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, αλλά έμεινε σε κάποιες δεντροφυτεύσεις και χάραξη μονοπατιών. Συνήθως οι αναπλάσεις καταλήγουν σε πολυδάπανες εργασίες και φύτευμα μη-μεσογειακών φυτών (πχ γκαζόν, που χρειάζεται σχεδόν καθημερινό πότισμα) ενώ η είσοδος απαγορεύεται τις βραδυνές ώρες (βλ Πεδίο του Άρεως). Η συντήρηση του θεάτρου θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα (αν και μια αναζήτηση στο ΤΕΕ δείχνει να μην προχωράει το ζήτημα) και δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί δεν λαμβάνει χώρα κάποιο festival στο λόφο. 
Η εμπειρία μας από τις πολιτικές που ακολουθούνται συνήθως δεν θα μας έφερνε προ εκπλήξεως αν ανακοινώνονταν η κατασκευή εμπορικού κέντρου στον Λυκαβηττό. Από την άλλη βέβαια δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι εκεί ζούσαν λύκοι. Και μακάρι να επέστρεφαν!



References:
Παπανικολάου ∆., Μπάση Ε.-Κ., Κράνης Χ. και ∆ανάμος Γ. - Παλαιογεωγραφική εξέλιξη του λεκανοπεδίου Αθηνών από το Άνω Μειόκαινο εώς σήμερα, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 2004

1 comment:

  1. Einai auta ta merh stin Athinas pou se kanoun na tin agapas paroli tin asximia tis...
    Are re miss Dora pali mou allakses ta plana kai apoteleses pigi xexoristis ebneusis!!!
    Kai ti einai auto to neo sta deksia ? Den to exo piasei katholou...

    ReplyDelete