Monday, July 25, 2011

HHS 4 - Μια γύρα στο Τρελοβούνι

Το όνομα:
Η λέξη Υμηττός προέρχεται από το θύμος (κοιν. θυμάρι) που έγινε σιγά - σιγά θυμέτ - Υμέτ - Υμηττός. Οι αρχαίοι (Θεόφραστος) ονόμασαν θύμους, τα φρύγανα που αφθονούσαν στον Υμηττό, και που με το δυνατό άρωμά τους έκαναν τις μέλισσες να στροβιλίζουν σαν μεθυσμένες (από το θυμός = διάθεση της ψυχής). Από αυτό το φαινόμενο της "τρέλας" των μελισσών ονομάστηκε και το βουνό Τρελός.
Υψόμετρο:
Εύζωνας ή Φωλιά του Αετού, 1.027m
Επίσης:
Χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για μετεωρολογικό βαρόμετρο. Βλέποντας την κορυφή του πρόβλεπαν τι καιρό θα κάνει (Θεόφραστος: "Περί σημείων, υδάτων και πνευμάτων" Γ43), παρατηρώντας ιδιαίτερα την συννεφοκουκούλα του. 


Εικονιζόμενος, ο Υμηττός, από τα Τουρκοβούνια, 10/2010

(Σημείωση: Λόγω τεχνικών θεμάτων και της απλότητας του μπλόγκερ της G οι φωτογραφίες στο άρθρο καθε αυτό θα εμφανίζονται σε size small για αισθητικούς λόγους. Περισσότερη λεπτομέρια, ξέρετε πως.)

Το τρίτο (υψομετρικά) βουνό του Λεκανοπεδίου καλύπτει μια απόσταση 24km ξεκινώντας στα βορειοανατολικά καταλήγει νοτιοδυτικά μέχρι την περιοχή της Βάρης και χωρίζει ουσιαστικά την περιοχή του λεκανοπεδίου από τα Μεσόγεια (βλ. χάρτη παρακάτω). Η ιστορία του (γεωφυσική και ανθρωπογενής) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λατομεία, μοναστήρια, σπηλιές, πλούσια χλωρίδα, σκουπίδια, πυρκαγιές, αυτοκινητόδρομους, αυθαίρετη δόμηση, κεραίες, στρατόπεδο, αναδασώσεις, και άλλες πυρκαγιές, εκστρατείες καθαρισμού, ποδήλατα, μυστήρια εγκατελλειμένα κτίρια και last but not least ιερά προς τιμήν των αρχαίων Νυμφών τον θεό Παν. Οι παρυφές του Υμηττού δομήθηκαν έντονα κατά την έλευση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.


Η ομάδα εξόρμησης (στα πλαίσια των HSS) ξεκίνησε την σχετικά ομαλή ανάβαση από την Καισαριανή, όπως άλλωστε φαίνεται στον χάρτη που παραθέτω παρακάτω. Το Αισθητικό Δάσος των δήμων Καισαριανής και Υμηττού αξίζει την επίσκεψη κάθε (ανθρώπου) Αθηναίου και μη, αφού σε αυτή την χαράδρα δεν φαίνεται ο αστικός ιστός της πόλης. Και έχει και δέντρα. Και λουλούδια.
Από τον Υμηττό, εκτός από τα δεκάδες ρυάκια πηγάζουν ο Ηριδανός και ο (πιο γνωστός) Ιλισός. 


Το αντίστοιχο τοπογραφικό διάγραμμα:
Η μέτρηση ξεκίνησε στα 440m από την στάθμη της θάλασσας ενώ φτάνοντας στην κορυφή, ορατότητα πολύ καλή κιόλας υπάρχει προς τα Μεσόγεια, το αεροδρόμιο, την Εύβοια και την λοιπή απόσταση προς το Λαύριο και θυμίζει πώς το συγκεκριμένο βουνό, για χρόνια προ της Ελ.Βενιζελικής εποχής λειτούργησε ως φυσικό όριο, που περιγράφτηκε από τον 'αθηναιολογο' Δημήτριο Kαμπούρογλου ως "μέγα παραβάν που χωρίζει την κοιλάδα του πνεύματος, από την κοιλάδα του οινοπνεύματος (η παραγωγή αμπελιού στην περιοχή συσχετίζεται άμεσα με τις κλιματικές επιρροές του Τρελού βουνού)". Το όριο αυτό δέχεται επίθεση από την αστική εξέλιξη του λεκανοπεδίου, αναφερόμενη σε οικιστική ανάπτυξη και οδικά έργα. Η παρακάτω εικόνα διατείθεται σε μεγάλη ανάλυση (ναι, με το πάτημα ενός ποντικιού!) για περαιτέρω πανοραμική παρατήρηση.


Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα κτίρια στην κορυφή του βουνού, και συγκεκριμένα το παρακάτω που βρίσκεται προς την ανατολική πλευρά του 'μίνι-οροπεδίου' θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτη! Οι δυνάμεις της φύσης, και ιδιαίτερα η διάβρωση του αέρα (και όχι ακόμα τουλάχιστον η βλάστηση) έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της ισοπέδωσης αυτού του εγκατελειμμένου από ανθρώπινη δραστηριότητα κτιρίου. Όσο οι κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών αντιστέκονται στην κακοκαιρία και λειτουργούν κανονικά, ο Υμηττός θα παραμείνει σιωπηλός παρατηρητής της Ελληνικής πρωτεύουσας που για πολλοστή φορά στην ιστορία της θα ανακοινώσει την οικονομική πτώχευση και στην υπόλοιπη χώρα.


Πηγές:
Βικιπαίδεια. 'Υμηττός'
Αφιέρωμα 7 Ημέρες - Καθημερινή. 'Το ιστορικό του Υμηττού'
Δήμοι Υμηττού και Ζωγράφου, ιστορίες των αντίστοιχων δήμων στις αντίστοιχες ιστοσελίδες
Πηγές στις εικόνες δεν παρατίθονται, εφόσον δεν εκλάπησαν χωρίς άδεια από τρίτο. (flickr για περισσότερο υλικό)

1 comment:

 1. 1) TBA = to be anevazonte??
  Για ανέβασε σε παρακαλώ γρήγορα τις φώτο..Δείξε και την καλλιτεχνική πλευρά που επιμένεις να κρύβεις!!
  2)Πόσο μα πόσο μου έλειψες..
  3)Τώρα που ετοιμάζομαι να την κάνω και η σταθερότητα μου στο blog αμφισβητείται,πρέπει να αυξηθεί το πλήρωμα..!
  4)Και πιο σημαντικό: Το κείμενο επιτέλους με έκανε να αφεθώ και να σταματήσω να σκέφτομαι όλα αυτά που συμβαίνουν και συζητάμε 24/7 εδώ και μήνες..
  Αξίζουμε και χρειαζόμαστε και άλλα πράγματα.

  ReplyDelete