Saturday, October 30, 2010

extra: wiki'ing on the hill


ουσ α λόφος ['lofos] 
ύψωμα μικρότερο του βουνού
(el.thefreedictionary.com)

Λόφος, γεωλογικός σχηματισμός που εκτείνεται προς τα πάνω σε σχέση με το έδαφος που το περιβάλλει. Ο ορισμός ακόμα είναι αρκετά ασαφής (δεν υπάρχει κανένα διεθνές πρότυπο για να δώσει ακριβή ορισμό στο ύψος του βουνού)το όριο για τον διαχωρισμό βουνού και λόφου θεωρούνται ιστορικά συνήθως τα 300 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ λήμμα του Oxford English Dictionary θέτει τα 610 μέτρα ως όριο.

Σχηματίζονται λόγω πολλών γεωμορφολογικών διαδικασιών, κυρίως τεκτονισμό και διάβρωση. Στην Αθήνα δεν έπαιξαν ρόλο οι παγετώνες στην διαμόρφωση του εδάφους. Η γεωμορφολογική εξέλιξη του λεκανοπεδίου Αττικής φαίνεται στην εικόνα από προηγούμενη ανάρτηση (18.10.2010). Στο εσωτερικό του Λεκανοπεδίου και κατά μήκος του κεντρικού του άξονα αναπτύσσεται μια σειρά από λόφους όπως: Τουρκοβούνια (ο ορισμός των 300 τα μετατρέπει σε βουνό), Λυκαβηττός, Στρέφη, Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Αρδηττός, Ζωοδόχος Πηγή και άλλοι μικρότεροι -ιστορικοί και μη. Μαζί με τα κύρια βουνά  που περιτριγυρίζουν τον αστικό ιστό, Πάρνηθα (1.413), Πεντέλη (1.109), Υμηττός (1.026), όρος Αιγάλεω (468), Ποικίλο όρος (465) αποτελούν τα HHS μας. Άλλωστε τα υψόμετρα είναι αρκετά γενναιόδωρα ώστε να μπορεί ο καθένας να παρατηρεί την δομή, το μέγεθος, τον φωτισμό του αστικού χώρου. 

Είναι τυχαίο που οι φωτογραφίες στα αριστερά είναι τραβηγμένες αφ'υψηλού; 


wikipedia.org

2 comments:

  1. Απαραίτητη η θεωρητική τοποθέτηση miss Dora!!
    Τώρα πρέπει να δούμε πως αυτές οι μοιραιες γωολογικές διεργασίες στις οποίες είσαι απλά παρατηρητής ή ερευνητής μας οδηγούν στην ιδιαιτερότητα αυτού του αθηναϊκού ιστού. Του οποίου στην συνέχεια μπορείς να επεμβείς είτε απολαμβάνοντας τα HHS του είτε καταστρέφοντας τα...

    ReplyDelete
  2. My point exactly! Άμα η Αττική γη ήταν flatland θα άλλαζε κάτι άραγες?
    Σίγουρα χωρίς τα HHS θα έχανε.
    Πιστές στον σχολιασμό
    /D

    ReplyDelete